“پاکَن” شیرینی کلونی

تهیه و تحقیق: بهجت جوادی

سلام و درود به شما عزیزانم،
این بار برای شما شیرینی پاکَن رو در نظر گرفتم. پاکن، شیرینی‌ای است که احتیاج به پخت ندارد و در شب یلدا می تواند زینت بخش سفره شب چله شما باشد.
این شیرینی بسیار خوشمزه درگذشته به سادگی امروزه تهیه نمی شد. بلکه احتیاج به قدرت و انرژی دو بازوی سالم داشت که بتوانند دسته جازون را برای چندین بار بلند کنند و بر سر مواد لازم این شیرینی بکوبند. اینگونه آنها را علاوه بر آسیاب کردن با هم مخلوط نمایند تا حاصل کار که همان پاکَن است به دست آید. جازون (هاون سنگی) وسیله ای برای کوبیدن و خرد کردن انواع مواد غذایی اعم از خشک و تر بود. جازون وسیله ای ساخته شده از سنگ بود که خیلی به ندرت در اثر فعل و انفعالات شیمیایی دچار دگرگونی می شد و یا در اثر برخورد مداوم جریان آب با سنگ که در نهایت موجب فرسایش نقطه مورد نظر می شود تغییر می کرد و یا مسمومیتی به وجود می آورد. این وسیله توسط سنگ تراش تراشیده می شد و در گذشته که آسیاب برقی وجود نداشت، کاربرد زیادی داشت. بعدها این وسیله با ابعاد کوچکتر و وزن کمتری از فلزات به منظور حمل و نقل آسانتر ساخته شد که هاونگ (هاون) نامیده می شود. با پیشرفت سریع تکنولوژی امروزه تقریبا این وسیله دیگر کاربرد ندارد و به منظور صرفه جویی در وقت و آسانی کار از وسایل جایگزین شده برقی استفاده می شود.
هنگامی که کیلان پنجاه سال پیش را با کیلان امروز مقیاسه میکنم؛ افسوس میخورم. هرچند من سالهای زیادی در کیلان زندگی نکردم، ولی هنوز هم آن زیبایی و صفای کیلان را به یاد می آورم . گاهی اوقات خودم را برای به وجود آمدن وضع فعلی مقصر میدانم. اما افسوس که نمی شود به گذشته بازگشت و با تجربه های اندوخته شده امروزی، اشتباهات انجام گرفته را تصحیح کرد. با اینکه زندگی در گذشته خالی از رنج و مشقت نبود. اما با زیبایی و لطف و صفا همراه بود .
با احترام و درود به همه کسانی که هنوز در کیلان زندگی میکنند .

مواد لازم برای پاکَن

"پاکن" شیرینی کلونی "تهیه و تحقیق: بهجت جوادی"

"پاکن" شیرینی کلونی "تهیه و تحقیق: بهجت جوادی"


مغز گردو: ۴۰۰ گرم
آرد برنج: ۱۰۰ گرم
پودر قند: ۱۵۰ گرم
هل آسیاب شده: ۲ قاشق مربا خوری پُر
آب و یا گلاب: به مقدار لازم

طرز تهیه
شما می توانید بنا به سلیقه خود پاکَن هایی رنگی با رنگ طبیعی درست کنید. برای اینکار پودرهای رنگی برای غلتاندن پاکن ها در آنرا آماده کنید. به طور مثال شکر مخلوط با چند قطره زعفران (برای رنگ زرد یا نارنجی)، شکر مخلوط با چند قطره آب چغندر(برای رنگ صورتی)، شکر ساده و پودر نارگیل(سفید)، پودر پسته (سبز) ، و یا شکرمخلوط با تخم شربتی که پاکن های شما شبیه توت سفید به نظر میرسد. در تصویر همراه من برای شما عزیزان پاکَن با شکر ساده و شکر مخلوط با آب چغندرو پودر پسته آماده کرده ام .
ابتدا مغز گردو را آسیاب کرده و با آرد برنج، پودر قند و هل آسیاب شده، مخلوط کنید. حال تمامی مواد را با هم یک بار دیگر آسیاب کنید تا علاوه بر بهتر مخلوط شدن مواد با یکدیگر، حالت چسبندگی نیز پیدا کرده و خمیر مانند شود. علت چسبندگی این مخلوط نیر به دلیل به روغن افتادن گردو میباشد. اگر این چسبندگی به حد کافی بود یعنی که میشد از این خمیر گلوله هایی درست کرد که ثابت بمانند و خرد نشوند که کارمان را ادامه میدهم در غیر اینصورت باید قاشق، قاشق آب یا گلاب به این مخلوط اضافه کنید تا به صورت خمیر سفتی درآید. از خمیر بدست آمده مقداری به اندازه یک گردوی کوچک برمیداریم و آن را بصورت گلوله در آورده در پودر مورد نظر و آماده شده می غلتانیم. وقتی پودر به مقداری که شما تشخیص می دهید به گلوه چسبید، آنها را در یک ظرف میچینیم .
شب یلدا در هر نقطه این کره خاکی که هستید خوش بگذرد. شاد باشید و پاکَن ها نوش جانتان

Advertisements

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

w

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: