خورش لَته سیب

تهیه و تحقیق: بهجت جوادی

سلامی به گرمی آفتاب داغ به همه عزیزان کیلانی،
در روزهای گرم تابستان، بعد از ناهار، معمولا بزرگترها مشغول استراحت بودند؛ تا بعد از نیمروزی تلاش دوباره با ذخیره انرژی جدید، کار بعد از ظهر خود را شروع کنند. معمولا بچه ها از این فرصت طلایی خواب بزرگترها استفاده میکنند و به دور از هر گونه مزاحمتی از سوی والدین مشغول اندوختن تجربه های نو در قالب بازیهای کودکانه می شوند. من و خواهر و برادرانم که در یک سطح سنی بودیم به همراه بچه های همسایه از اینگونه تجربه ها فراوان داریم.
امروز به عنوان مقدمه آشپزی قصد دارم یکی از خاطرات این دوران کودکی را بنویسم. این خاطره هر وقت که خورش لته سیب (برگه سیب) درست میکنم به یادم می آید؛ و یا اینکه ناخودآگاه به آن فکر میکنم. چرا؟
خودم هم نمی دانم .

خورش لَته سیب - تهیه و تحقیق: بهجت جوادی

خورش لَته سیب - تهیه و تحقیق: بهجت جوادی


یادم می آید: یک روز عصر تابستان، همان سالهایی که من هشت یا نه ساله بودم، با دو نفر از بچه های همسایه و سه نفر از خواهرها و برادرهایم کوچه جلو خانه مان مشغول بازی شدیم. نمی دانم که این فکر و ایده از کله کدامیک از ما نابغه ها فوران زد، که هر کدوم یک مشت ماستگ ماس (گلهای بوته بابا آدم که هر کدوم شامل چندین خارقلاب مانند ظریف هستند که درغالب مجموعه ا ی، تقریبا گرد جمع می شدند و وقتی به جایی چسبیدند جدا کردنشان کار سختی ست و معمولا در هنگام جدا کردن چند خار باقی می ماند که آسایش را از طرف مزبور سلب خواهد کرد.). خلاصه قرار شد هر کس از آنجا «یعنی کوچه ما» رد می شود چند تا از این گلها را به سوی‌اش پرتاب کنیم، تا به او بچسبد. با همفکری یکدیگر ما بچه ها، به سوی افراد مختلف اعم از مرد و زن و کوچک و بزرگ «ماستَگ ماس» پرتاب می کردیم .بعضی با بزرگواری به روی خودشان نمی آوردند؛ برخی با یک نگاه به پشت سر، به ما اخطار می دادند و برخی نیز اصلا متوجه نمیشدند. آخرین نفر کسی بود که سبب شد ما از این شیطنت و بازیگوشی دست بکشیم. او آقایی بود که هر چه ما ماستَگ ماس به سویش پرت کردیم حتی یکی از آنها هم به لباسش نچسبید. کنجکاو شده بودیم و با تقلای زیاد سعی می کردیم تا حداقل یکی از این خار ها را به اون بچسبانیم، که او ناگهان برگشت و دست خواهر کوچک من را که نزدیکش بود را گرفت و خیلی با محبت پرسید: تو بودی؟
ما بچه ها هم در این موقع شروع کردیم با چرت و پرت گویی پا در میانی کردن، ولی با کنجکاوی زیاد می خواستیم بدانیم که چرا این ماستگ ماس ها به همه می چسبد ولی به این آقا نه؟ که بالاخره کاشف به عمل آمد و ما فهمیدیم او کتش آنقدر چرک است که همه پرزهای آن پوشیده شده و خارها جایی برای چسبیدن نداشتند. ما خوش حال از اینکه معما را حل و مشکل را کشف کرده‌ایم، همه به هم نگاهی از روی تعجب انداختیم. من این آقا را آنروز نشناخته و هنوز هم نمی شناسم، امیدوارم اگر زنده است سلامت و اگر از دنیا رفته روحش شاد باشد.

خورش لَتِه سیب (برگه سیب )
لته سیب: ۱۵۰ گرم
گوشت خورشتی کم چربی با استخوان: ۴۰۰ گرم
لپه: ۲۰۰ گرم
پیاز بزرگ: یک عدد
رُب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
لیمو عمانی: ۳ عدد
دارچین، نمک، زردچوبه، فلفل و زعفران: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
آب لیمو، برگه شیرین زردآلو و یا شکر در صورت نیاز مقدار لازم

طرز تهیه:
گوشت را با مقدار کمی آب، همراه با فلفل و نمک در قابلمه روی اجاق بگذارید تا کمی بیشتر از نیم پز شود .
پیاز را خرد کرده با روغن سرخ کنید، در ادامه لپه را بشوید و به همراه پیاز سرخ شده کمی تفت دهید.
با افزودن رُب گوجه و فلفل و دارچین و زردچوبه به کارتان ادامه دهید .
این مواد را به همراه پیاز و لپه، تفت دهید؛ سپس لته سیب را هم اضافه کنید و با مقداری آب بگذارد بجوشد.
لته بر عکس سیب تازه از ثبات بیشتری برخوردار است و به آسانی در هنگام جوشیدن له نمیشود.
حال گوشت نیم پز را به همراه کمی زعفران و لیمو عمانی به مواد در حال جوشیدن بیافزایید .
خورش باید با حرارت کم بجوشد تا بپزد و جا بیفتد .
به همراه پلو نوش جان کنید .
توجه:شما میتوانید بنا برذائقه خود از لته حاصل از سیب ترش و یا سیب شیرین استفاده کنید ولی اگر نوع دلخواه شما در دسترس نبود مزه خورش را با افزودن آب لیمو، برگه شیرین و یا حتا شکر تغییر دهید .
لَتَه: برگه هر نوع میوه‌ای را کیلانی ها لَتَه گویند.

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: