آش لَقچَک

تهیه و تحقیق:بهجت جوادی

سلام و درود بی پایان به شما عزیزان
فکر میکنید کسی هم در این دنیا هست که در روزهای سرد زمستان اشتهایی برای خوردن یک کاسه آش (صرف نظر از نوع آن) را نداشته باشد؟ خوب من که فکر نمیکنم، یا لا اقل تا بحال به چنین شخصی بر نخورده ام. امیدوارم شما هم از این دسته افراد نباشید. زیرا این بار برای شما آش لَقچَک رو تهیه دیدم. این آش ساده و خیلی خوشمزه، از رشته های پهنی به نام «لَقچَک» درست می شود. در گذشته زندگی به سادگی امروز نبود که هر چیزی را که لازم داشتی بتوانی سریع از سر کوچه بخری. می بایستی در روزهایی که هوا مناسب بود، بخصوص در تابستان به فکر روزهای سرد زمستان و در اصل به فکر روزهای سخت می بودی. رشته بری هم از جمله کارهایی بود که باید در تابستان انجام می شد. یک روز تمام طول میکشد تا خانمها رشته لازم برای مصرف یک سال خود را بریده و سپس خشک کرده و ذخیره می کردند. لقچک یک چانه خمیر باز شده ای است که به صورت رشته بریده نشده است، بلکه به همان صورت باز شده خشک و سپس خرد شده است. در گذشته از این گونه رشته هم به اندازه لازم برای مصرف یکسال تهیه میشد .

آش لَقچَک - تهیه و تحقیق: بهجت جوادی

آش لَقچَک - تهیه و تحقیق: بهجت جوادی


آش لَقچَک
مواد لازم:

آرد: ۳۰۰ گرم
مَرجو (عدس): ۱۵۰ گرم
اسفناج: ۱ کیلو گرم
سیر و نعنا سرخ شده مخلوط با فلفل و زردچوبه: از هر کدام ۲ قاشق غذا خوری
پیاز سرخ شده مخلوط با فلفل و زردچوبه: ۶ قاشق غذا خوری
سُج (soj) (قَره قُروت ): ۱۰۰ گرم
نمک: به میزان لازم

طرز تهیه
آرد را با کمی نمک و آب خمیر کنید، در آن را ببندید و یک ساعت بگذارد بماند. سپس آرد فراوان روی میز بپاشد و از خمیرتان دو یا سه چانه درست کرده و آنها را خیلی نازک باز کنید و بگذارید خشک شود. بهتر است که یک روز قبل آن را درست کنید تا زمان کافی برای خشک شدنش داشته باشد. سپس آنها را به اندازه دلخواه خرد کنید. این صفحات خمیر خشک شده را لقچک می گویند.
اسفناج را پاک کرده شسته و به اندازه دو بند انگشت خرد کنید .
عدس را بپزید .
در ظرف دیگری آب را جوش آورده و سپس اسفناج را اضافه کنید و پنج دقیقه آن را بپزید، عدس را به آن بیافزایید بعد از چند جوش لقچک را هم اضافه کنید و بگذارید بجوش آید. (لقچک هم مانند رشته بعد از افزودن به آش حجمش زیاد میشود. ممکن است لقچکتان از اندازه مورد نیاز برای این آش بیشتر باشد در هنگام افزودن به آش مراقب باشید اگر اضافه بود مقداری از آن را کنار بگذارید.)
کمی از نعنا، پیاز و سیر سرخ شده برای تزیین روی آش نگاه داشته، بقیه آن را به همراه کمی نمک به آشتان اضافه کنید.
حرارت زیر قابلمه را کم کنید تا آش کم کم بجوشد و جا بیفتد .
سُج (قره قروت) را در آب حل کرده به آش اضافه کنید.
اگر آش کمی آبکی بود یک یا دو قاشق آرد را در مقداری آب حل کنید و به آش بیافزایید. در هنگام افزودن آرد مرتب آش را بهم بزنید تا آرد گلوله نشود .
آش را در ظرف بکشید و به دلخواه تزیین کنید .
توجه: از چاشنیهایی مانند سرکه، آبلیمو، آبغوره و یا حتی کشک میتوانید به جای قَره قُروت استفاده کنید.

Advertisements

Responses

  1. دستتان درد نکنه خانم جوادی،
    راستش ما از دار و دسته قُشتِلی و آرداش و کشکاش و ایسبیه بِرِشتَه خوران بودیم و با اینکه همه جا اسم لقچک را می شنیدم ولی هیچگاه آن را مزه نکردم.
    فکر کنم لقچک و اشکنه از دسته (فست فود!) و فقیرانه غذای کیلانی ها بود و در جاهایی که کال گوشت پلو و غلیفک پلو به راه بود این غذای لذیذ را نمی شناختند.
    به هر حال دستتان درد نکنه، به انتظار می نشینیم تا روزی از دست خودتان این غذای خوشمزه را مزه کنیم.
    شاد باشید

  2. سلام آقای طیبی عزیز ،
    از توجه شما به سایت و آشپزی واقعن ممنونم .با کمال میل.
    شادتر باشید


پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

w

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: